Funderingsproblemen

Funderingsproblemen: ontdek ze voordat je huis verzakt

Een scheve voorgevel, scheuren in de muren en verzakte vloeren: dan denk je misschien vooral aan de huizen in het Groningse aardbevingsgebied. Maar funderingsproblemen zijn een groeiend risico in grote delen van Nederland. Misschien ook voor jouw woning – of voor het huis waar je nét een bod op hebt uitgebracht.

Welke woningen lopen het meeste risico?

Voor 1970 werden woningen meestal gebouwd op houten, soms ondiepe fundering. Dit levert nu problemen op. Door bodemdaling en een sterk fluctuerend grondwaterpeil ontstaat houtrot en verzakkingen. De meeste meldingen over funderingsproblemen komen uit regio’s op kleigrond langs de grote rivieren in West- en Noord-Nederland. Ook in historische binnensteden zoals in Amsterdam, Haarlem, Dordrecht en Gouda zien we vaker problemen. 

Maar ook bij nieuwere woningen, of woningen in andere regio’s, kunnen funderingsproblemen ontstaan als gevolg van constructiefouten, hevige wateroverlast of langdurige droogstand. En door klimaatverandering zullen deze risico’s voorlopig blijven toenemen.

Wat merk je van een slechte fundering?

Funderingsproblemen kunnen flinke schade aan de woning veroorzaken, vaak met hoge herstelkosten. Wat je ziet is bijvoorbeeld:

Het huis verzakt 

Het huis staat aan één kant scheef, of je ziet hoogteverschil tussen de woning en de stoep.

Scheuren in de gevels

Let vooral op verticale of schuine scheuren in de buitenmuur, want die wijzen op funderingsproblemen.

– Scheve deuren of kozijnen

Wees alert als een deur klemt ongeacht het weer of moment van de dag, of als je ziet dat kozijnen van de muur wijken.

– Scheve of gescheurde vloer

De vloer loopt schuin af, of je ziet scheuren die niet door normale valschade komen. 

Zie je één of meerdere van deze problemen? Dan moet je de schade laten herstellen, en dat kost vaak tienduizenden euro’s. Maar beginnende funderingsschade is vaak niet te zien. Hoe voorkom je dat je een woning aankoopt met funderingsproblemen?

Risico vermijden? Kies voor een aankoopkeuring

In Funda-advertenties lees je over de nieuwe cv-ketel, de ‘authentieke’ keuken en originele tegelvloer, maar meestal staat er niets over de fundering. Bij de meeste woningen is er ook niets over bekend. Zeker in hoogrisico-gebieden voor funderingsproblemen neem je dus een flinke gok. 

Met een aankoopkeuring krijg je zekerheid. Een onafhankelijk bouwkundig expert controleert dan de bouwkundige staat van de woning. Er wordt gekeken naar scheefstand, zettingscheuren in de gevels en het klemmen van ramen en deuren.

Natuurlijk kijken ze ook naar andere (verborgen) gebreken aan de woning, zodat je zeker weet dat je toekomstige woning geen bouwkundige gebreken heeft.

Aankoopkeuring omgeving Alkmaar

Ook in Alkmaar en omgeving staan woningen met een slechte fundering. Vaak niet bekend bij de eigenaar en dus ook niet vermeld in de verkoopadvertentie. Ben je in deze regio op zoek naar een woning, en wil je geen risico op funderingsproblemen of andere (verborgen) gebreken? Laat dan een aankoopkeuring uitvoeren. Bij ECHT Gekeurd werken bouwkundig specialisten die een objectief, betrouwbaar en uitgebreid bouwkundig rapport opstellen. En in overleg voeren we ook specialistische bouwkundige keuringen uit, bijvoorbeeld van de fundering.

Meer weten? Stuur ons gerust een