Dit is waarom een MJOP belangrijk is voor je VvE
Als bewoners van een appartementencomplex, klein of groot, ben je samen verantwoordelijk voor het onderhoud. Meestal gebeurt dat via de VvE: de Vereniging van Eigenaren. De VvE zorgt voor het onderhoud, herstel en tijdige vernieuwing van alle gemeenschappelijke ruimtes zoals de entree, lift, het dak, en een gedeelde energievoorziening.
Sinds 2018 zijn VvE’s verplicht om hier voldoende geld voor te reserveren. Dat gebeurt meestal op 2 manieren: een jaarlijkse reservering van 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw, óf met behulp van een MJOP.
MJOP: het Meerjarenonderhoudsplan
Als VvE kun je een Meerjarenonderhoudsplan laten opstellen door een bouwkundig inspecteur. Zij controleren het gehele complex en schrijven een uitgebreid onderhoudsplan met de volgende onderdelen:
– Een volledig overzicht van het verwachte onderhoud, herstel en noodzakelijke vernieuwingen in de komende 10+ jaar
– Wanneer in die periode de werkzaamheden ingepland moeten worden
– Welke kosten je hiervoor kunt verwachten
Met een MJOP kun je de verplichte reservering afstemmen op het geplande onderhoud en het benodigde budget. Het geeft je bovendien belangrijk inzicht in preventief onderhoud, waarmee je mogelijk duurdere herstelwerkzaamheden kunt voorkomen. En het geeft meer ruimte om niet-noodzakelijke werkzaamheden, bijvoorbeeld voor verbetering van het wooncomfort, in te plannen.
Kortom: een MJOP is een belangrijk middel voor de financiële draagkracht en zekerheid van de VvE.
Maar wist je dat er nóg 2 mogelijkheden zijn?
Het DMJOP: Duurzaam Meerjarenonderhoudsplan
Een Duurzaam Meerjarenonderhoudsplan omvat alles wat een gewoon Meerjarenonderhoudsplan ook omvat. Het verschil is dat in een DMJOP nadrukkelijk aandacht is voor energiebesparende maatregelen om het wooncomplex te verduurzamen.
Denk aan het plaatsen van zonnepanelen, betere isolatie, het plaatsen van laadpalen op het parkeerterrein, de ramen vervangen voor HR++ glas, of de installatie van zuinige verlichting.
In het DMJOP staat precies wat deze maatregelen voor jullie VvE gaan kosten, en in welke volgorde je dit het beste kunt aanpakken in combinatie met het overig geplande onderhoud. Zo maak je van verduurzaming een prioriteit en kun je het slim budgetteren.
Voor kleine VvE’s: het Beknopt onderhoudsplan (BOP)
Als kleine VvE kan een MJOP relatief duur uitpakken. Je kunt dan bij sommige aanbieders ook kiezen voor een BOP: een Beknopt onderhoudsplan.
Een beknopt onderhoudsplan is minder uitgebreid dan een MJOP. Het bevat een overzicht van de bouwkundige staat van het pand en de noodzakelijke onderhoudskosten voor de komende 10 jaar. Dit betreft onderhoud aan de belangrijkste onderdelen van het gebouw: zaken als de energievoorziening, gevels, waterafvoer en het dak.
Goed om te weten is dat geldverstrekkers het BOP accepteren als volwaardig alternatief voor een MJOP. Voor kleine VvE’s is dit dus een ideaal middel om inzicht in de onderhoudskosten te krijgen, zonder de grotere uitgave van een volledig Meerjarenonderhoudsplan.
Welk plan kiest jullie VvE?
Als VvE heb je dus 3 manieren om je onderhoudsreservering te bepalen en onderbouwen. Welke bij je past is afhankelijk van je prioriteiten:
Wil je als kleine VvE een voordelige optie, kies dan het BOP.
Wil je een uitgebreid onderhoudsplan, kies dan een MJOP.
Wil je de komende jaren verduurzamen, kies dan een DMJOP.
En ben je op zoek naar deskundig advies of een betrouwbare keuring? Bij ECHT Gekeurd helpen we je