Een groendak: 6 voordelen op een rijtje (en 3 aandachtspunten)

Een groendak: 6 voordelen op een rijtje (en 3 aandactspunten)

Groendaken, of sedumdaken, zijn populair. En dat is niet zonder reden. Het werkt verkoelend in de zomer, vangt water op, verlengt de levensduur van je dak, filtert CO2 uit de lucht en verbetert de biodiversiteit in je eigen omgeving. Een groendak is een soort alles-in-één duurzame oplossing – en het ziet er ook nog eens mooi uit.

Wat is een groendak of sedumdak precies?


Een groendak is een dak met begroeiing als bovenlaag. Soms is dit een echte ‘daktuin’ met grotere planten en struiken. Je ziet ze wel eens op kantoor- en bedrijfspanden. Thuis kiezen mensen meestal voor een lichtgewicht en onderhoudsvriendelijk sedumdak, met vooral mossen en vetplantjes. Dit is ideaal voor op bijvoorbeeld de carport, schuur of uitbouw.

Wat zijn de voordelen van een groendak?

Het maakt je vrolijker (en jou niet alleen)

Beplanting maakt ons blij. Uit onderzoeken blijkt dat het ons helpt ontspannen, en dat meer groen in de wijk een positief effect heeft op alle bewoners. En zeg nou zelf, een kleurrijk dak vol plantjes is toch veel leuker dan saai bitumen?

Het verbetert de biodiversiteit

Een sedumdak is een voedingsbron en rustplek voor vlinders, bijen, libelles, vliegen en andere insecten. Ook vogels maken er graag gebruik van. Zeker in stedelijke gebieden zorgen groendaken ervoor dat deze dieren beter kunnen overleven en voortplanten.

Het isoleert en verkoelt de binnenruimte

Een sedumdak is geen vervanging voor gewone isolatie, maar het levert wel een merkbare bijdrage. Vooral op hete zomerdagen kan de binnentemperatuur tot wel 4 graden koeler blijven. En dat is toch een stuk aangenamer. Als je nu een airco gebruikt om je huis te koelen, bespaar je met een groendak ook nog eens energie.

Het vangt regenwater op

Een groendak absorbeert regenwater en houdt dit vast in het substraat. Het vormt een buffer die voorkomt dat de regen direct het riool instroomt. Bij hevige regenval helpt dit overstromingen voorkomen, en het draagt bij aan een stabiel grondwaterpeil.

Langere levensduur dan een bitumen dak

Een groendak gaat langer mee dan een standaard bitumen dak. Het beschermt je dakbedekking tegen stormschade en weersinvloeden zoals de zon en vorst, die voor uitdroging en uiteindelijk lekkage kunnen zorgen. Het verschil is flink: met een groendak verleng je de levensduur van je dak 2 tot zelfs 3 keer.

Hogere opbrengst van zonnepanelen

Zonnepanelen werken op z’n best als ze niet te heet worden. Boven de 25 graden is er rendementsverlies. Een sedumdak houdt de ondergrond koeler, waardoor je zonnepanelen minder snel opwarmen. Uit onderzoeken blijkt dat dit het rendementsverlies beperkt met 4% tot wel 15%.

Heeft een groendak ook nadelen?


Er zijn een aantal aandachtspunten bij een groendak. Als eerste: de prijs. Een groendak begint vaak vanaf zo’n €50 per m2, en is dus best een flinke investering. Wél zijn er in veel gemeentes subsidies beschikbaar.

Als tweede kan een groendak problemen opleveren bij een verkeerde constructie. Je dak moet bestand zijn tegen het extra gewicht, en fouten zoals slecht worteldoek kunnen op termijn voor lekkages zorgen. Laat je dus vooraf goed informeren en ga niet zomaar aan de slag.

Als derde vraagt een groendak wat meer onderhoud dan een bitumendak. Een sedumdak is weliswaar onderhoudsarm, maar je zult het toch periodiek moeten controleren, bemesten en eventueel besproeien.

Ga jij voor een groendak?

Wil jij je woning verduurzamen, bijdragen aan de lokale biodiversiteit en je binnentemperatuur comfortabeler houden? Dan is een sedumdak, of zelfs een heuse daktuin, de ideale oplossing. En naast al die praktische voordelen is er nóg een voordeel – je dak ziet er ook nog eens mooier uit.