Je hanebalk keuren; veel pandeigenaren staan er pas bij stil wanneer het te laat is. Dit belangrijke stukje dakconstructie heeft het soms zwaar te verduren door weersomstandigheden en hijswerkzaamheden. Als pandeigenaar moet je de hanebalk of hijsbalk regelmatig laten keuren om verzekerd te zijn bij eventuele ongevallen. Maar liever nog omdat je ongevallen wilt voorkomen. Hoe dat zit, vertellen we je in onze nieuwste blog.
Hijsen of niet; laat je hanebalk keuren
De hanebalk keuren, je denkt er misschien niet over na. Sterker nog, misschien gebruik je hem ook nooit of weet je niet eens waar ‘ie zit. Toch is het goed om even stil te staan bij de hanebalk of hijsbalk, zoals hij ook wel wordt genoemd. In veel grote, vooral historische steden staan nog panden waarbij de hanebalk een belangrijke functie heeft bij onder andere verhuizingen. Om te voorkomen dat je bij ongelukken of schade gedoe krijgt met de verzekering laat je je hanebalk keuren met enige regelmaat.
De hanebalk keuren? Waar zit ‘ie dan?
In oude pakhuizen en grachtenpanden kun je ze goed zien. Helemaal bovenin het pand steekt een balk uit met vaak een haak eraan. Dat is de hanebalk. De hanebalk of hijsbalk is een horizontale balk die vlak onder de nok van het dak zit. Hij is onderdeel van de dakspantconstructie. En waar de balk in oude panden vaak van hout is, heb je ook moderne exemplaren van staal. De hanebalk wordt veel gebruikt voor het hijsen of verhuizen van zware spullen. In veel gevallen is het tenslotte makkelijker om spullen door het raam naar binnen te hijsen, dan ze via de trap omhoog te tillen. Daar zit ook meteen het gevaar, want over het algemeen gebeuren dit soort dingen niet heel vaak. De meeste hanebalken krijgen de volle laag in stormen, regenbuien en andere weersomstandigheden. Allemaal invloeden die een negatief effect kunnen hebben op de staat van de balk.
Waarom moet je de hanebalk keuren?
Als hanebalken worden gebruikt voor verhuizingen en tilwerkzaamheden, moeten de balken worden gekeurd. Je wilt niet het risico lopen dat ze doorbuigen of breken. Dat is niet alleen schadelijk voor het pand, maar ook voor degenen en de spullen die beneden staan. Pandeigenaren zijn verplicht hun bezit te onderhouden en zich ervan te verzekeren dat alles veilig is. Als dat bedrijfsmatig gebeurt moet dat vanwege de Arbowetgeving en als particulier vanwege de aansprakelijkheid als eigenaar. Als de balk niet is goedgekeurd, ben je niet verzekerd in het geval van ongelukken. Daarom is het verstandig de hanebalk eens in de paar jaar visueel te laten inspecteren en eens in de 5 tot 10 jaar (afhankelijk van de staat van de balk) te laten testen. Hier is geen wettelijke verplichting voor, maar nalatigheid kan je letterlijk en figuurlijk duur komen te staan.
Laat de hanebalk keuren door een specialist
Een hanebalk of hijsbalk keuren is een specialisme. Er zijn meerdere partijen in Nederland die zich hiermee bezig houden. Wij kunnen jou als particulier, VVE of woningbouwvereniging koppelen aan één van die organisaties, maar je kunt natuurlijk ook zelf contact met hen opnemen.