BOUWKUNDIGE KEURING: DOE JE DAT VOOR OF NA JE BOD?
Stel: je bezichtigt een woning waar je meteen verliefd op wordt. De gloednieuwe keuken en zonovergoten tuin, je ziet jezelf er al helemaal wonen. Alleen de vochtplekken in de badkamer, daar maak je je zorgen om. En die scheur in de buitenmuur. Kan dat kwaad?
Kortom: je wil een bouwkundige keuring. Maar wanneer doe je dat? Breng je direct een bod uit en regel je daarna een keuring? Of wil je eerst zekerheid over de bouwtechnische staat voordat je gaat bieden?
Om te beginnen: wat is een bouwkundige keuring precies?
Bij een bouwkundige keuring kijkt een onafhankelijk inspecteur naar de bouwkundige staat van de woning. In het keuringsrapport zie je precies of er schade is, welke onderhoudswerkzaamheden nodig zijn en op welke kosten je daarvoor moet rekenen.
Je weet dus welk onderhoud de woning nodig hebt en wat dat gaat kosten, zodat je je bod daarop kunt aanpassen. Het geeft je een sterke onderhandelingspositie.
Bouwkundige keuring voor het bieden
Het liefst laat je de bouwkundige keuring uitvoeren voordat je overgaat tot het bieden. Zeker bij oudere woningen, met mogelijke gebreken en grote verbouwingskosten, is dit een ideaal scenario. Je weet exact waarop je biedt voordat je een bedrag hoeft te noemen.
In de praktijk is dit echter zelden mogelijk, zeker in een overspannen woningmarkt. Zijn er andere geïnteresseerden die wel direct een bod uitbrengen? Dan vis jij achter het net.
Bouwkundige keuring tijdens de onderhandelingen
Je kunt ook alvast een bod uitbrengen en gelijktijdig de bouwkundige keuring aanvragen. Deze laat je dan uitvoeren in de onderhandelingsfase. Blijkt uit de keuring dat er gebreken zijn en je hoge kosten kunt verwachten? Dan kun je je bod intrekken of verlagen.
Het risico is natuurlijk dat de verkoper niet akkoord gaat met je bod, en jij voor niets hebt betaald voor de bouwkundige keuring.
In onze ervaring kiezen de meeste kopers voor deze optie. Je kunt dan alvast onderhandelen, maar zit nog nergens aan vast en kunt je bod bijstellen afhankelijk van het keuringsrapport.
Bouwkundige keuring na het bieden
Je kunt ook beslissen om de bouwkundige keuring pas na een koopovereenkomst te laten uitvoeren. In dat geval is het verstandig om je bod te doen onder voorbehoud van de bouwkundige keuring, en dit ook op te nemen in het (voorlopig) koopcontract. Dit betekent dat je de koop kunt ontbinden als er verborgen gebreken aan het licht komen, of als de kosten voor noodzakelijk onderhoud boven een afgesproken bedrag uitkomen.
In een krappe woningmarkt maak je soms nauwelijks kans als je biedt met een voorbehoud. Kies je ervoor om het voorbehoud te laten vervallen? Dan adviseren we toch altijd een bouwkundige keuring te laten uitvoeren, zodat je zelf weet in welke bouwkundige staat de woning verkeert.
Bouwkundige keuring laten uitvoeren?
Ben je op zoek naar een nieuwe woning? Of misschien zit je zelfs in de onderhandelingsfase? Op welk punt in je zoektocht je ook zit, wij helpen je graag met advies en daadkracht bij bouwkundige keuringen. Je kunt altijd contact met ons opnemen voor een afspraak of meer informatie.