DE BOUWKUNDIGE NULMETING: VOORKOM BURENRUZIE BIJ EEN VERBOUWING
Stel: je buren laten een uitbouw plaatsen, inclusief heipalen. Een dag na de heiwerkzaamheden ontdek je tot je schrik een grote scheur in je buitenmuur. Die zat er eerder niet, dat weet je zeker. Maar de buurman wil er niks van weten: die scheur zat er vast al, je vergist je. Ze vergoeden niets.
Je staat met lege handen, want je kunt niet bewijzen dat de scheur er eerder niet was. Sterker nog, je begint zelf te twijfelen – misschien heb je hem toch over het hoofd gezien?
Had je nu maar een bouwkundige nulmeting gedaan
Want dan had je het wél zeker geweten.
Een bouwkundige nulmeting, of vooropname, is een soort bouwkundige keuring. Een bouwkundig inspecteur komt langs en documenteert de bouwkundige staat van je woning, met extra aandacht voor risico-gevoelige onderdelen zoals de muren (binnen en buiten) en de fundering. Alles wordt uitgebreid vastgelegd op papier en met foto’s, inclusief alle bestaande bouwkundige schades.
Met een bouwkundige nulmeting had je dus kunnen bewijzen dat de scheur in de muur er eerder niet was.
Wanneer laat je een bouwkundige nulmeting uitvoeren?
Een bouwkundige nulmeting is verstandig bij nieuwbouw of verbouwingswerkzaamheden in je directe omgeving. Hoe groter de klus, hoe belangrijker een vooropname is. Gaan de buren van 3 huizen verderop een schuurtje in hun achtertuin bouwen, dan is er niet veel aan de hand. Komt er een nieuwbouwwijk tegenover je woning? Dan wel.
Bij grootschalige bouwactiviteiten krijg je onder meer te maken met graafwerkzaamheden, veelvuldig zwaar transport door de straat, en heien. Dit geeft risico op schades als scheuren en verzakkingen.
Wees ook alert op grote verbouwingen van directe buren. Gaan ze heien, graven, iets veranderen aan een gedeelde muur? Ook dan bestaat het risico op schade aan jouw woning, en is het slim om een bouwkundige nulmeting te laten uitvoeren.
Laat dit doen kort voordat de werkzaamheden starten, zodat je duidelijk kunt aantonen hoe de staat van je woning vóór de werkzaamheden was.
Waarom je niet gewoon zelf foto’s kunt maken
Misschien denk je nu ‘die nulmeting doe ik zelf wel, dat scheelt weer geld.’ Foto’s maken kan je zelf ook, toch? Zo eenvoudig is het echter niet.
De bouwkundig inspecteur is objectief en onafhankelijk. Hij heeft geen belang bij een schadevergoeding en is geen partij bij een eventueel conflict. De inspecteur is ook deskundig, en zal de gehele bouwkundige staat accuraat vastleggen en beschrijven.
Een bouwkundig rapport is dan ook betrouwbaarder. Ontstaat er schade, dan zal de andere partij niet snel twijfelen aan de geloofwaardigheid van het rapport. Dat ligt wellicht anders als je zelf de foto’s hebt gemaakt.
Bouwkundige nulmeting: ook nuttig als je zélf gaat verbouwen
Heb je zelf flinke verbouwingsplannen? Dan kun je overwegen om een bouwkundige nulmeting te laten uitvoeren voor de aangrenzende woningen, of de kosten te delen met je buren. Dit is zeker verstandig als je geen goede burenrelatie hebt – je zit er vast niet op te wachten dat zij de verbouwing aangrijpen om hun bestaande verzakking op jou te verhalen.
Met het rapport kun je altijd aantonen hoe de situatie was voorafgaand aan de werkzaamheden. Zo voorkom je ruzie met de buren, welles-nietes spelletjes met de aannemer en vooral: heel veel stress en gedoe.