Gevelonderzoek

GEVELONDERZOEK

Met gevelonderzoek brengen we in kaart hoe de staat van de gevel is. We bekijken metselwerk, voegen en de spouwmuur. De resultaten geven een beeld van het te verwachten onderhoud aan de gevel. 

Gedegen gevelonderzoek voor een verpletterende eerste indruk. De gevel is niet alleen het eerste wat je ziet aan een woning; het is ook de harde schil die de woning beschermt tegen weersinvloeden. Hij moet er dus niet alleen goed uitzien, maar vooral ook in goede staat zijn. De kwaliteit van de voegen en het metselwerk is daarbij cruciaal. Met gevelonderzoek brengen we de staat van het voegwerk én de vochtdoorlatendheid van het metselwerk in kaart. Dit geeft een indicatie van stand van zaken en het te verwachten onderhoud voor de komende decennia.

Waarom doen we gevelonderzoek?

De gevel met daarachter de muren vormt, naast de fundering en het dak de basis van het huis. Die moet gewoon goed zijn. Niet alleen om hoe het eruit ziet, maar vooral om problemen te voorkomen. Voegwerk dat niet goed meer is, kan ervoor zorgen dat vocht de muur binnen kan dringen. Ook zorgt het voor verwering van de gevel wat uiteindelijk bijdraagt aan een verminderde stevigheid.

Gevelonderzoek naar structurele integriteit van de voegen

Voegen bevorderen de duurzaamheid van metselwerk. Ze zorgen ervoor dat de stenen mooi op elkaar aansluiten, wat zowel qua uitstraling als qua stabiliteit belangrijk is. Wanneer vocht via kapotte voegen de gevel binnendringt, kan dat leiden tot scheurvorming en loszittende stenen. Dat dat op termijn grote problemen veroorzaakt, hoeven we natuurlijk niet uit te leggen. Als er problemen met de voegen zijn kun je ze redelijk eenvoudig (laten) repareren. In ernstige gevallen moet het voegwerk volledig vervangen worden.

Vochtdoorlatendheid van metselwerk

Bakstenen en metselspecie zijn van nature niet waterdicht. Wind en regen hebben beide effect op de gevel. Normaal gesproken is dat geen probleem, want doordat de gevel ‘ademt’ droogt het ook weer. Voegen zorgen ervoor dat regenwater beter wordt afgevoerd, waardoor vocht minder snel in de stenen trekt. Als er toch vochtproblemen ontstaan in de gevel, doordat meer vocht binnentrekt dan verdampt kan dat zorgen voor problemen in de spouw of zelfs richting de binnenmuren, met schimmel en vochtplekken tot gevolg. Dit is slecht voor de stabiliteit van de muur én voor het leefklimaat. Als er vocht in de muur zit en het gaat vriezen, kan ook nog vorstschade ontstaan.

 

Offerte of informatie aanvragen

Onze werkwijze

Naast een visuele inspectie, waarbij een deskundige de kwaliteit van de gevel en de voegen beoordeelt, maken we gebruik van een voeghardheidsmeter en een spouwkijker (voor de spouwmuren. De voeghardheidsmeter gebruiken we voor het bepalen van de drukvastheid van de voegen in het metselwerk. Het is een zogenaamde pendelhamer, waarvan de terugslagwaarde correspondeert met een classificatie van de voeghardheid. Met de spouwkijker kijken we met een speciale camera in de ruimte tussen de muren om zo de kwaliteit van de constructie te beoordelen en eventuele problemen te detecteren.

Strategisch gevelonderzoek

De uitkomsten van het gevelonderzoek geven ons en jou een goed beeld van de staat waarin de gevel, inclusief het voegwerk verkeert. Zo weten we over onderhouds- of reparatiewerkzaamheden moeten worden ingecalculeerd of dat dit nog even op de lange baan kan worden geschoven. Een duidelijk verhaal dat staat als een huis.

Offerte of informatie aanvragen