Je huis isoleren: zo begin je

JE HUIS ISOLEREN: ZO BEGIN JE

Je huis isoleren is de eerste stap die je zet als je nadenkt over verduurzamen. Waarom? Als warmte er niet uit gaat (of de kou niet naar binnen komt), hoef je het ook niet te compenseren met de verwarming in de winter of de airco in de zomer. Dat scheelt fors in je energiekosten. En met een warmtepomp, die verwarmt op lage temperatuur, krijg je een slecht geïsoleerde woning niet warm. Tijd voor actie dus. Maar hoe begin je dan? 

 

Moet ik mijn huis isoleren? Goede vraag. Als je een oude woning hebt, kun je het misschien zelf wel raden of zelfs voelen. Maar als je twijfelt, heeft Milieu Centraal een handige scan, waarmee je erachter komt hoe je woning ervoor staat en waar je aan kunt denken. Dan heb je een startpunt. 

Je huis isoleren: klein beginnen

De meest eenvoudige en goedkope stap als je je huis gaat isoleren is eerst de kleine tochtproblemen en warmteverliezen oplossen. Dus ga aan de slag met tochtwering, zoals tochtband voor ramen en deuren, tochtstrips met haar voor de brievenbus of onderzijde van binnendeuren. Naden en kieren in dichte delen kun je ook dichtmaken met een kitrand. De warmte van je radiatoren benut je beter door reflecterende folie achter de verwarming te hangen en warmteverlies via de ramen voorkom je met isolerende gordijnen. Het zijn kleine aanpassingen die al een groot verschil kunnen maken voor het wooncomfort.

Dak, vloer, muren en ramen

Voor nog betere resultaten laat je je huis isoleren op grotere schaal. Dat kun je ook zelf doen als je een beetje handig bent. Hierbij heb je het over het isoleren van het dak, de vloer, de muren en de ramen. Voor alle isolatiemaatregelen geldt een Rd-waarde. Deze geeft aan hoe goed het product isoleert. Hoe hoger de waarde, hoe beter de isolatie. Je vindt de waarde over het algemeen op de verpakking of de offerte, wanneer je het isoleren uitbesteedt.

Het dak isoleren

Warmte stijgt op en daardoor verlies je de meeste warmte via het dak, maar wordt het ’s zomers ook juist het warmst op de bovenste etage. Het isoleren van het dak is dan ook een belangrijke eerste stap. Tot 1974 werden woningen bij de bouw niet geïsoleerd. Vaak hebben latere bewoners dat nog wel gedaan, maar het is goed om kritisch te kijken wat de stand van zaken is.  Je dak isoleren doe je eigenlijk altijd van binnenuit. Dakisolatie aanbrengen is goed zelf te doen, met bijvoorbeeld steenwol, houtvezel of pir. Er zijn kant-en-klare platen op de markt, waarmee je het plafond ook meteen mooi afwerkt, maar je kunt ook zelf gips of ander plaatmateriaal over het isolatiemateriaal heen bevestigen.

De (spouw)muur isoleren

Bijna alle moderne woningen in Nederland hebben een spouwmuur. Dit is de combinatie van een buitenmuur en een binnenmuur met ruimte daartussen. Die ruimte is de spouw. Deze luchtlaag zorgt ervoor dat vocht niet binnen kan dringen en vormt op zich ook een isolerende laag. Deze ruimte kun je laten vullen met isolatiemateriaal, zoals korrels of schuim. Niet iedere muur is daar geschikt voor, maar daar kan een specialist je alles over vertellen.

Je huis isoleren van binnenuit

Je kunt een muur ook van binnenuit isoleren, door een voorzetwand te plaatsen. Je plaatst dan isolatie tegen de binnenmuur en zet daar een wandje voor. Je woonruimte wordt er iets kleiner door, maar het wooncomfort neemt alleen maar toe. Vaak werkt dit ook heel goed als je geluidsoverlast hebt van de buren.

De muur van buitenaf isoleren

En dan is het ook nog mogelijk de muur van buitenaf te isoleren. Je kunt isolatiemateriaal en bijvoorbeeld gevelplaten of rabatdelen tegen de buitenmuur plaatsen. Dit isolatiemateriaal is vaak een combinatie van speciale folie en steen- of glaswol. De laatst genoemde isolatiemaatregelen kun je redelijk eenvoudig zelf uitvoeren, spouwmuurisolatie laat je doen door een gespecialiseerd bedrijf.

De ramen isoleren

Dubbele beglazing is al heel lang ingeburgerd, maar in sommige oude woningen vind je zelfs nog ramen met enkelglas. Via de ramen verdwijnt de meeste warmte en komt snel kou binnen, zelfs als het een dicht raam is. Je huis isoleren kan dus al snel door te kiezen voor betere beglazing in de vorm van HR++ of zelfs HR+++ (triple) glas. Dit, in combinatie met goede kozijnen, maakt een groot verschil in wooncomfort en geluidsisolatie. Woon je in een ouder pand met bijvoorbeeld glas-in-lood ramen die onderdeel zijn van een beschermd stadsgezicht, dan is hier vaak ook isolatie van beglazing mogelijk. Zo kun je het glas-in-lood raam in dubbelglas laten vatten bij een gespecialiseerd bedrijf.

Staan nieuwe ramen nog niet bovenop je prioriteitenlijst als het gaat om investeringen aan de woning? Dan is er ook isolerende folie op de markt die je op de ramen kunt plakken. Zo profiteer je toch een beetje van een betere isolatiewaarde.

De vloer isoleren

Met koude voeten heb je het de hele dag koud. Kou en vocht trekken makkelijk naar boven door de vloer en dat heeft nare gevolgen. Een goed geïsoleerde vloer is dan ook geen luxe, maar pure noodzaak. Vloerisolatie krijgt dan ook steeds meer aandacht, zeker nu steeds meer woningen worden voorzien van vloerverwarming, wat weer noodzakelijk is met het oog op warmtepompen.

Je kunt een vloer isoleren vanaf de onderkant, meestal is dat de kruipruimte. Aan de onderzijde van de vloer kun je isolatiemateriaal (laten) bevestigen. Dit kan speciaal plastic zijn, maar ook schuim. Anderen laten de kruipruimte volstorten met korrels, schelpjes of balletjes die vocht en kou tegengaan. De keuze voor het soort isolatiemateriaal is afhankelijk van hoe vaak je nog in de kruipruimte moet zijn. Je kruipruimte isoleren doe je meestal niet zelf, maar het is wel mogelijk.

Een andere manier van de vloer isoleren is een speciale laag of ondervloer onder de vloerbedekking. Wanneer je vloerverwarming  hebt wil je natuurlijk zo min mogelijk tussen de verwarming en je voeten. Of je de vloer nog extra isoleert is dan ook afhankelijk van de situatie.

Je huis isoleren met subsidie

Hoewel je flink kunt besparen op stookkosten, is je huis isoleren vaak wel een investering. Veel mensen voeren dit dan ook uit in etappes. Om huiseigenaren te ondersteunen in het verduurzamen van hun woning zijn verschillende subsidies en regelingen beschikbaar. De belangrijkste voor woningeigenaren is de ISDE subsidie (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing) van de RVO. Hierbij krijg je met terugwerkende kracht subsidie nadat je verduurzamingsmaatregelen hebt laten uitvoeren. Dit geldt dus niet wanneer je zelf aan de slag bent gegaan. Ook hebben gemeenten soms eigen regelingen én zijn er verduurzamingsleningen bij verschillende banken. Via verbeterjehuis.nl kun je een subsidiewijzer invullen, zodat je weet waar je gebruik van kunt maken.

 

Er zijn volop mogelijkheden en kansen die je kunt benutten. Het lijkt misschien heel erg veel. Maar het belangrijkst is beseffen dat isoleren de belangrijkste stap is die je kunt zetten in de verduurzaming van je huis. En ieder stapje dat je zet is er één. Wil je meer weten over het isoleren van je woning? Wij verwijzen je graag naar een specialist.