Rookmelder vanaf juli verplicht: hoe zit dat?
Heb jij al een rookmelder in huis? Zo niet, dan ben je zeker niet de enige: één op de 6 Nederlanders heeft geen werkende rookmelder in huis.
Maar nu is het ideale moment om dat te veranderen. Vanaf 1 juli 2022 is het namelijk verplicht om in huis op elke verdieping een rookmelder te hebben.
Waarom worden rookmelders verplicht?
Jaarlijks zijn er meer dan 65,000 woningbranden. Vaak met grote schade, letsel of zelfs doden als gevolg. Rookmelders zorgen dat je een brand direct opmerkt en meteen actie kunt ondernemen.
Toch hebben veel mensen geen rookmelder in huis. We vergeten het steeds, of we wuiven het weg: ‘ach, we doen voorzichtig, dat gebeurt ons niet.’ De praktijk blijkt vaak anders. Een kortsluiting of vonkje in de wasdroger kan genoeg zijn. En als je net ligt te slapen, van huis bent of gezellig in de tuin zit merk je niets van de uitslaande brand op de zolderverdieping.
Een rookmelder waarschuwt direct bij rookontwikkeling. Dat geeft je kostbare tijd om schade te voorkomen, of je gezin in veiligheid te brengen en de brandweer te bellen.
Daarom worden ze per 1 juli 2022 verplicht voor alle woningen. Voor nieuwbouwwoningen bestond deze verplichting overigens al sinds 2003.
Hoe kies je een goede rookmelder?
Heb je nog geen rookmelder(s) in huis? Dan geven wij je een paar tips voor je aanschaf. Let vooral op de volgende punten, dan zit je zeker goed.
Rookmelder op netstroom, accu of batterij
Een rookmelder op batterij is goedkoop, maar onhandig: je moet de batterijen immers regelmatig verwisselen. Rookmelders met ingebouwde accu zijn een slimmere keuze. Deze gaan vaak 10 jaar mee, net zo lang als de rookmelder zelf – zodat je nooit midden in de nacht vloekend de batterijen moet vervangen. Een alternatief is aansluiting op netstroom. Je rookmelder heeft dan altijd stroom, maar je bent beperkter in de ophangmogelijkheden.
Basis rookmelder of slimme rookmelder
Slimme rookmelders kun je koppelen aan elkaar, aan andere slimme apparaten en aan je smartphone. Dit geeft extra mogelijkheden, zoals:
– Alle rookmelders af laten gaan als één rook detecteert
– Melding via een app bij rook, of bij defecte rookmelder
– Slimme lampen laten knipperen bij rookdetectie
– Koppeling met beveiligingscamera
Heb je dit allemaal niet nodig, dan is een basis rookmelder natuurlijk prima.
Kwaliteit
Wettelijk moeten rookmelders voldoen aan de NEN-14604 norm: de eisen aan onder meer veiligheid, branddetectie, signaalsterkte en materiaal. De norm hoort op de verpakking te staan. Koop rookmelders altijd bij betrouwbare (web)winkels, zodat je zeker weet dat ze aan het keurmerk voldoen. Ongekeurde melders zijn niet betrouwbaar.
Zo, nu weet je precies wat er gaat veranderen in de wetgeving en hoe je een goede rookmelder uitkiest. Veel succes!